Nederlandse Tang Soo Do FederatieBombazijnstraat 21, 7545TW, Enschede+31 (0) 640789687info@ntsdf.nlhttp://www.ntsdf.nl/_db/style/logo.png
slider1slider2slider3

Loopvormen

Hyungs

Hyungs (ook wel loopvorm / stijlvorm genoemd) is een belangrijk aspect bij Tang Soo Do. Het trainen van de hyungs vraagt veel concentratie en aandacht. Bij de hyung traint beoefenaar tegen denkbeeldige tegenstanders die van verschillende hoeken aanvallen. Hyung oefenen is een eeuwen oude traditie in de Martial Art. Hierbij oefent de beoefenaar de technieken die hij of zij al kent. De hyungs beginnen heel simpel en worden steeds moeilijker naar mate de beoefenaar een hoger graduatie heeft. Alle hyungs hebben een bepaald patroon en sommige hyung behoren tot een groep hyungs. Bij de hyungs oefen je de de harmonie van jou balans, kracht, focus, snelheid en kunde.

 

Kee Cho Hyung:

De Kee Cho Hyung is de basis hyung binnen de Tang Soo Do Moo Duk Kwan. Het bestaat uit drie hyungs en elk hyung bevat de basistechnieken en standen die een Tang Soo Do beoefenaar leert in de eerste fase van de Tang Soo Do trainingen. Ook leert de beoefenaar dat je moet kijken en twee handen moet gebruiken bij de technieken. Daarnaast zitten de basis standen in de hyungs verwerkt.

De Kee Cho Hyungs is ontworpen door grootmeester Hwang Kee en ze bevatten allemaal 20 bewegingen.

  • Kee Cho Hyung IL Boo

  • Kee Cho Hyung Ee Boo

  • Kee Cho Hyung Sam Boo

 

Pyung Ahn Hyung:

De Pyung Ahn hyung is een reeks van vijf hyungs. De Pyung Ahn loopvormen worden geleerd aan de lagere bandkleur leerlingen (10e t/m 1ste GUP). Oorspronkelijk komt de Pyung Ahn loopvorm uit de zuidelijke gedeelte van China in de provincie Hwa Nam en werd genaamd “Jae Nam” . Dit was een zeer lange loopvorm, waardoor andere meesters in de Martial Art het verdeelde in vijf kleinere loopvormen. De ontwerper van de loopvorm is meester Yidos (of Idos). Bij de Pyung Ahn loopvormen leert de beoefenaar kalmte en gemoedsrust op te bouwen en daarmee ook zekerheid naar zichzelf en anderen. Als dier weerspiegelt het de schildpad.

  • Pyung Ahn Cho Dan (22 bewegingen)

  • Pyung Ahn Ee Dan (29 bewegingen)

  • Pyung Ahn Sam Dan (27 bewegingen)

  • Pyung Ahn Sa Dan (29 bewegingen)

  • Pyung Ahn Oh Dan (29 bewegingen)

 

Chil Sung Hyung:

De Chil Sung hyungs is een reeks van hyungs waarbij de beoefenaar leert omgaan me de zachtere technieken van de Tang Soo Do, maar ook de hardere vorm van technieken bij Tang Soo Do. De beoefenaar leert bij de Chil Sung hyung ook omgaan met ademhalen. De Chil Sung Hyungs zijn ontworpen door Grootmeester Hwang Kee en bestaat uit zeven loopvormen. Het werd geïntroduceerd in het midden van de jaren ’80, maar werd al ontworpen in de jaren ’60.

Ze weerspiegelen de sterren waarbij de noordelijke ster als gids fungeert.

  • Chil Sung IL Ro (35 bewegingen)

  • Chil Sung Ee Ro (31 bewegingen)

  • Chil Sung Sam Ro (49 bewegingen)

  • Chil Sung Sa Ro (85 bewegingen)

  • Chil Sung Oh Ro

  • Chil Sung Yuk Ro

  • Chil Sung Chil Ro

 

Bassai Hyung:

Bassai Hyung heeft als loopvorm snelle technieken en ook langzame technieken. Het weerspiegelt een cobra dat aangevallen word en zorgvuldig zijn aanvaller in de gaten houd en met snelle en langzame technieken zich verdedigt en aanvalt. Oorspronkelijk heet het Ba Sa Hee en is ongeveer 450 jaar geleden ontworpen in China in de provincie Ha Nam door de So Lim Sa monniken. Tijdens de evelutie van de hyung heeft het verschillende veranderingen ondergaan. Het heeft 52 technieken.

 

Naihanji Hyung:

De Naihanji Hyung is ongeveer 950 jaar geleden ontstaan tijdens de Song Dynastie. Het is afkomstig van de Kang Woo Ryu school en de leider ervan heeft het ontworpen. Het weerspiegelt een krijger te paar dat van verschillende zijkanten word aangevallen. De Naihanji bestaat uit drie verschillende loopvormen.

  • Naihanji Cho Dan (27 bewegingen)

  • Naihanji Ee Dan (30 bewegingen)

  • Naihanji Sam Dan (30 bewegingen)

 

Sip Soo Hyung:

Ook wel Jit Dae Hyung genoemd. Het is afkomstig van de Ha Book provincie in China. Het staat bekend om haar korte bewegingen welk als langzaam zijn, maar toch met veel kracht aankomen. De beoefenaar van de Hyung moet fysiek sterk zijn en het symboliseert de beer. Het heeft 27 bewegingen.

 

Jindo Hyung:

Het originele benaming is Jin Dwe. Het is ontstaan in de Ha Nam provincie van China ongeveer 300 jaar geleden. De ontwerper is niet bekend, maar het komt van de So Lim school. Het bevat snelle bewegingen en vraagt veel technische kennis vaan de technieken. Als dier word eer kraanvogel weergegeven. Het bevat 44 bewegingen.

 

Kong San Goon Hyung:

De makers zijn Ggung en Ssang Gween. Ze leefden in de Ha Nam provincie in China. De hyung bevat gevarieerde en effectieve technieken. De hyung laat zien hoe je moet verdedigen en aanvallen als je vanuit vier verschillende richtingen aangevallen word. Kong San Goon word ook wel de Hyung onder de Hyungs gevonden en weerspiegelt de adelaar. Het heeft 66 bewegingen.

 

Ro Hai Hyung:

De ontwerper van de loopvorm is niet bekend, maar is afkomstig van de So Lim School. Via China is het in Japan bij de Tomari-te school opgenomen in hun loopvorm systeem en werd het de Matsumora Rohai genoemd. Verschillende Japanse scholen namen de loopvorm over en verdeelden het in drie verschillende loopvormen. De moderne vorm van de Rohai heet in het Japans Meikyo welk betekent “ Spiegel van de ziel” hierin zijn de 3 rohai loopvromen weer samen gevoegd tot 1 loopvorm. Bij Tang Soo Do is de element van breektesten toegevoegd en zijn er kleine veranderingen toegevoegd. Het heeft 33 bewegingen.