Nederlandse Tang Soo Do FederatieBombazijnstraat 21, 7545TW, Enschede+31 (0) 640789687info@ntsdf.nlhttp://www.ntsdf.nl/_db/style/logo.png
slider1slider2slider3

Sparren

Sparren Ja Ju Dae Ryun  Nederlndse Tang Soo Do FederatieSparren is een vast onderdeel bij Tang Soo Do. Bij het sparren heb je meedere kleinere onderdelen om in te oefenen. Bij het sparren word er getraind tegen 1 of meer tegenstanders. Er zijn een aantal onderdelen van het sparren wat hieronder in het kort beschreven worden:

Sam Soo Sik en Ill Soo Sik Dae Ryun:

Dit zijn 3 stap en 1 stap sparren. Ze zeggen het al, dit zijn vaste oefeningen die je kan doen in paren. De ene valt aan en de ander verdedigt. Bij 3 stap sparren valt de aanvaller aan met 3 anvallen waarbij de aanvaller steeds 1 stap naar voren gaat met een aanval. De verdediger stapt naar achter met een verdediging, gevolgd door een aanval bij de derde aanval van de aanvaller. 3 stap sparren word meestal gegeven bij de witte band of beginnelingen om te leren verdedigen, maar dat ze ook leren verdedigen. Bij 1 stap sparren leren de leerlingen in paren tegen over elkaar om te gaan met tijd, afstand, snelheid en focus. Hierbij gaat weer 1 in de aanval, waarbij de verdediger nu wel in 1 stap verdedigt gevolgd door een counter aanval. Bij 1 stap sparren duurt het jaren om de afstand en tijd te leren inschatten, maar je leert ook je eigen lichaam te kennen en te verbeteren.

Chwa Dae Ryun:

Bij zittend sparren word geoefend hoe jij je verdedigt als je zittend aangevallen word. Deze manier van vaste oefeningen vereist nog een beter focus van snelheid, afstand, tijd en techniek. Het zitten sparren word ook vaak alleen gegeven bij leerlingen die al langer Tang Soo Do oefenen.

Ja Yu Dae Ryun:

Ja Yu Dae Ryun is het vrij sparren. Daarbij is bij de NTSDF twee verschillen, namelijk het technisch sparren en het wedstrijd sparren.

Bij het wedstrijd sparren gaat het om de punten scoren en minder om de technieken. Er zijn wel regels verbonden die per wedstrijd verschilt. Maar het uitgaaspunt van wedstrijd sparren is puur winnen. De meeste wedstrijd sparren zijn tegenwoordig voor de kinderen non contact en voor de volwassennen en DAN graden licht contact. Beschermers worden tijdens de wedstrijdsparren ook erg aangeraden, bij sommige organisaties zelfs verplicht.

Bij technisch sparren gaat het om de technieken, het goed en beheerst uitvoeren van de blokkeringen en aanvallen. Hierbij word er geen contact gemaakt, omdat geen van de deelnemers geen beschermers dragen. Technisch sparren is ook vele malen moeliker dan wedstrijd sparren, want het niet raken van de technstander is moeilijker dan wel raken.