Nederlandse Tang Soo Do FederatieBombazijnstraat 21, 7545TW, Enschede+31 (0) 640789687info@ntsdf.nlhttp://www.ntsdf.nl/_db/style/logo.png
slider1slider2slider3

Wat is Tang Soo Do

NTSDF_Tang_Soo_Do_01

Wat is Tang Soo Do

Tang Soo Do is voor velen een onbekende sport. De naam kent men niet en men denkt vaak dat het weinig beoefenaars heeft. Maar Tang Soo Do word door miljoenen over heel de wereld beoefend. Het is een Koreaanse zelfverdedigingsmethode (Martial Art), ontstaan uit de rijke geschiedenis van krijgskunsten uit Korea. In Nederland word het ook wel de Koreaanse vorm van Karate genoemd, omdat vele technieken het zelfde zijn als de Japanse Karate. Toch zit er ook vele Chinese technieken bij verschillende oefeningen. De grootste stroming is Moo Duk Kwan. Moo Duk Kwan is ontstaan rond 1940 in Zuid Korea en heeft een sterke invloed gehad in het ontstaan en ontwikkeling van de huidige Tae Kwon Do. Waar Tae Kwon Do zich profileert als de nationale sport van Zuid Korea en wereldwijd ook als een sport word aangezien, is Tang Soo Do juist gericht op de krijgskunst (Martial Art). Hierbij staat de ontwikkeling van de beoefenaar centraal. Waar bij Tae Kwon Do de prestaties tijdens wedstrijden vaak zwaar meewegen, zal de graduatie bij Tang Soo Do afhangen van de ontwikkeling van de persoon om zichzelf beter te kunnen verdedigen.

 

NTSDF_Tang_Soo_Do_02

Ontwikkeling, balans en kracht

Bij Tang Soo Do leer je om de kracht van de technieken uit de heup te laten komen. Vanuit de basis standen tot de vliegende of ingedraaide trappen. Vanuit de middenstoot overgaan naar een handpalm blokkering. Seniore meesters in Tang Soo Do herinneren leerlingen steeds dat het gebruik van de heup belangrijk is. Het zorgt ook ervoor dat je lichamelijk meer in balans blijft. Sabomnim de Guzman zegt altijd dat je eerst de basis moet kennen, voordat je een moeilijker techniek uitprobeert. Het is net een huis bouwen. Je begint met de grond en daarna de fundamenten, pas als dat klaar is, dan begin je met de rest.

 

 

NTSDF_Tang_Soo_Do_06

Verleg je grenzen en ga de uitdaging aan

Tang Soo Do is meer dan alleen schoppen en trappen. Je leert je grenzen op te zoeken en het te verleggen. Soms bewust en soms onbewust. Je leert voor jezelf op te komen en weet dat je niet bang hoeft te zijn voor een schop of stoot. Dit leer je aan door je af te weren. Hoe verder je gaat trainen in Tang Soo Do probeer je ook stap voor stap andere oefeningen. Je krijgt meer zelfvertrouwen, niet alleen tijdens de lessen, maar ook daar buiten, zoals op werk of school. Eigenlijk ontwikkel jezelf en verbeter je zelf in je houding en leefstijl.